دانلودها

دانلود آیین نامه 2800 ویرایش چهارم

دانلود آیین نامه 2800 ویرایش چهارم
4.7/5 - (10 امتیاز)

آیین نامه ایمنی ساختمان ها در برابر زلزله یا استاندارد 2800 مجموعه قوانین سازه ای برای طراحی لرزه ای سازه در برابر زلزله است. این مقررات در دهه چهل، که بعدها در فصلی از استاندارد 519 ایران قرار گرفت، گامی در مسیر مقاوم‌سازی سازه‌ها در برابر زلزله‌های مخرب در ایران بود.

📌 دانلود استاندارد 2800

تدوین این آیین‌نامه موجب رونق ضوابط مهندسی در روند ساخت و ساز کشور شد و در عین حال، تلاش برای اجرای فراگیر آن و جلوگیری از تخلفات، در کاهش خسارات ناشی از زلزله، بسیار مؤثر بود. هیئت دولت، تجدید نظر در «آیین‌نامه طراحی ساختمان ها در برابر زلزله» را بر عهده وزارت مسکن و شهرسازی (مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن) گذاشته‌ است که این مهم هر 5 سال یکبار انجام پذیرد.

درحال حاضر ویرایش چهارم آیین نامه 2800 (استاندارد 2800)، که آخرین ویرایش این آیین نامه می‌باشد، منتشر شده و فرمت PDF آن با قابلیت جستجو و به صورت تایپ شده، از طریق لینک زیر قابل دانلود است.

دانلود استاندارد 2800 ویرایش چهارم

نام فایل: آیین نامه طراحی ساختمان‌ها در برابر زلزله استاندارد 2800 (ویرایش چهارم)
حجم/فرمت: PDF/4MB
لینک دانلود: دانلود

 

نام فایل: اصلاحیه اول آیین نامه 2800 ویرایش چهارم (از چاپ چهارم به بعد)
حجم/فرمت: PDF/133KB
لینک دانلود: دانلود

 

نام فایل: اصلاحیه دوم آیین نامه 2800 ویرایش چهارم (مرداد 99)
حجم/فرمت: PDF/480KB
لینک دانلود: دانلود

 

نام فایل: پیوست ششم آیین نامه طراحی ساختمان‌ها در برابر زلزله 2800 ویرایش چهارم
حجم/فرمت: PDF/4MB
لینک دانلود: دانلود

 

🔷 ویژگی های ویرایش چهارم استاندارد 2800

– توجه به سادگی و گویایی ضوابط استاندارد

– به روز رسانی پهنه بندی خطر نسبی زلزله

– اصلاح طیف پاسخ طراحی با توجه به اثرات نزدیک گسل

– اصلاح طبقه بندی نوع زمین

– اصلاح ضوابط مربوط به مسائل ناپایداری های زمین

– ارائه ضوابط لرزه ای برای طراحی فونداسیون

– ارائه روشهای ساده شده تحلیل برای سازه های دارای هندسه ساده در کنار تدقیق روشهای فعلی

– معرفی روش تحلیل استاتیکی غیر خطی به عنوان یکی از روشهای تحلیل

– اصلاح و به روز رسانی جدول ضریب رفتار و ترکیبات بار شامل زلزله

– معرفی سیستم های جدید باربر لرزه ای

– اصلاح ضوابط مربوط به زمان تناوب

– اصلاح ضوابط مربوط به دیافراگم ها و المان های جمع کننده نیرو

– توجه به مفهوم طبقه بندی طراحی لرزه ای ساختمان‌ها ( توجه همزمان به وضعیت لرزه خیزی و اهمیت ساختمان‌ها در طبقه بندی آن‌ها)

– ارائه ضوابط لرزه ای برای اعضای غیر سازه ای نظیر اجزای معماری ، مکانیکی و الکترونیکی

– ارائه ضوابط تکمیلی طرح لرزه ای برای سازه های غیر ساختمانی

– ارائه ضوابط برای اندرکنش سازه و خاک در طراحی لرزه ای

– اصلاح ضوابط مربوط به ساختمان‌های بنایی

– بررسی و اصلاح ضوابط مربوط به اتصالات گیردار تیر I شکل به ستون قوطی

🔽 زلرله خیر بودن ایران و لزوم اجرای استاندارد 2800

کشور پهناور ایران در یکی از مناطق زلزله خیز جهان در مسیر کمربند زلزله آلپ – هیمالیا قرار دارد. وجود گسل‌های فراوان در سراسر پوسته ایران و وقوع مکرر زلزله‌های ویرانگر در طول تاریخ واقعیتی است که خواه ناخواه باید آن را به عنوان یک تهدید بالقوه باور داشت و برای مقابله با آن چاره اندیشی شود. خوشبختانه امروزه با بهره‌مندی از پیشرفت‌های حاصل شده در زمینه مهندسی زلزله و زلزله شناسی می توان با ساخت و ساز ایمن مخاطرات ناشی از زلزله را به حداقل ممکن رسانید.

تهیه و تدوین آیین نامه طراحی ساختمان‌ها در برابر زلزله (استاندارد 2800) یکی از اقدام‌های شایسته‌ای است که توسط محققان و متخصصان ذی‌ربط، در همین راستا صورت گرفته است. تصویب و اجرای اجباری آیین‌نامه طراحی ساختمان ها در برابر زلزله (آیین نامه 2800) در سال های 1366 و 1367 نیز عزم ملی و برنامه دولت ایران را با وجهه علمی، رسمیت قانونی بخشید.

📚 تاریخچه

پس از زلزله ویرانگر دهم شهریور 1341 بویین‌زهرا که بزرگی آن 2/7 در مقیاس ریشتر بوده و طی آن 12000 نفر جان خود را از دست دادند، اولین آیین‌نامه زلزله ایران تهیه شد. درسال 1343 سازمان برنامه و بودجه وقت در قالب یک طرح تحقیقاتی گزارشی تحت عنوان «آیین‌نامه موقت حفاظت ساختمان‌ها در برابر زلزله» منتشر نمود.

به دنبال آن در وزارت آبادانی و مسکن کمیته آیین‌نامه دفتر مطالعات و معیارهای ساختمانی تشکیل و جزوه‌ای را تحت عنوان «آیین‌نامه ایمنی‌ساختمان‌ها در برابر زلزله» در شهریور 1346 منتشر کرد. در این آیین‌نامه ساخت ساختمان‌های بیش از سه طبقه و یا مرتفع‌تر از 11 متر منحصراً با اسکلت فولادی یا بتن‌آرمه مجاز دانسته شده است.

این آیین نامه دو فصل داشت: فصل اول ساختمان‌های با مصالح بنایی و فصل دوم محاسبه ساختمان‌ها در برابر نیروی زلزله. در این آیین‌نامه که دارای کمیته علمی بود، هر گونه تغییر، اصلاح و تکمیل در صلاحیت وزارت آبادانی و مسکن دانسته شده بود. آیین‌نامه مذکور در قالب نشریات سازمان برنامه و بودجه وقت (دستورالعمل‌های لازم‌الاجرا) در سال 1348 انتشار یافت.

بعد از مدتی فصل دوم این آیین‌نامه که مربوط به بارهای ناشی از زلزله بود به استاندارد ملی ایران شماره 519 «حداقل بار وارده بر ساختمان‌ها» انتقال یافت و این آیین‌نامه ملاک محاسبه ساختمان‌ها در برابر زلزله قرارگرفت.

1️⃣ ویرایش اول

مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن با تشکیل کمیته‌ای ازتعدادی از استادان دانشگاه ها و صاحبنظران و همکاران مرکز ، پیش‌نویس «آیین‌نامه طرح ساختمان‌ها در برابر زلزله» را تهیه و اولین چاپ آن را در بهمن 66 منتشر نمود. این آیین‌نامه با همکاری مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی شماره 2800 به خود گرفت و مجدداً بخش مربوط به بارهای ناشی از زلزله از استاندارد 519 جدا و آیین‌نامه مذکور ملاک طراحی ساختمان‌ها در برابر زلزله قرار گرفت.

این آیین‌نامه به استناد تصویب‌نامه مورخ 24/7/67 (27/12/67) هیأت وزیران برای اجرا به کلیه دستگاههای اجرایی و شهرداریها ابلاغ گردید و بعد از زلزله رودبار و منجیل در سال 1369 اهمیت و نقش آن بیش از پیش اثبات گردید و مورد توجه عموم قرار گرفت.

2️⃣ ویرایش دوم

توسعه دانش مهندسی بخصوص مهندسی زلزله در کشور و در دنیا ایجاب می کرد این آیین‌نامه جوان تکمیل گردد. بر این اساس در سال 1372 کمیته‌ای متشکل از 36 نفر از صاحبنظران و استادان دانشگاه ها در مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن تشکیل گردید که با اجرای پروژه‌های تحقیقاتی کاربردی و تشکیل جلسات تخصصی نسبت به بازنگری این آیین‌نامه اقدام نمود. این کمیته در اسفند 1375 به اخذ دریافت جایزه ویژه از «اولین جشنواره مهندسی ساختمان کشور» نائل شد.

3️⃣ ویرایش سوم

برنامه بازنگری متن آیین‌نامه برای تدوین ویرایش سوم نیز از سال 1379 آغاز گردید که این ویرایش نیز نسبت به دو ویرایش قبل از خود از سطح کیفی بهتری برخوردار بود. در ویرایش سوم آیین‌نامه، علاوه بر لحاظ کردن مطالب جدید و تغییرات لازم در مباحث مختلف که به منظور رفع ابهامات و تناقضات متن آیین‌نامه صورت گرفته‌، سیر منطقی مباحث در فصل‌بندی آیین‌نامه نیز مورد توجه بوده است.

4️⃣ ویرایش چهارم

این مرکز با توجه به بازخوردهای اجرایی آیین نامه و همچنین آخرین دستاوردهای علمی – تحقیقاتی که از وقوع زلزله های متعدد در سراسر جهان و ایران به دست آمده است، برنامه بازنگری متن آیین نامه برای تدوین ویرایش چهارم را در دستور کار خود قرار داد.

در اجرای این دوره از بازنگری آیین نامه، با توجه به اولویت های بازنگری و به منظور اعمال دقت بیشتر در تخصص های مربوطه در هر بخش از آیین نامه، 8 کارگروه تخصصی تشکیل شده و با برگزاری جلسات متعدد وظایف بازنگری مباحث آیین‌نامه را بر عهده داشتند. هدایت و هماهنگی این کارگروه ها، توسط کمیته‌های هماهنگی، اجرایی و دائمی ( متشکل از 44 نفر زا استادان و صاحبان فن) انجام شده است.

3 دیدگاه در “دانلود آیین نامه 2800 ویرایش چهارم

  1. بهراد گفت:

    سلام
    آخرین ویرایش آیین نامه 2800، ویرایش چهارم هست؟

    1. 0 ابنیه طراحان نصر گفت:

      باسلام و احترام
      بله ویرایش چهارم آخرین ویرایش هست.

  2. مهدی گفت:

    سلام.خداقوت🙏🌹تمام فرمایشات شمادرست ولی اینکه والپست به چه شکلی بایدبه ستون،تیرو….نصب (شلیک،رولپلاک و…..)شودمهمه.بعضی هامیگویندبارولپلاک،بعضی هامیگویندباشلیک و…..بایدبه ستون یاتیربتنی نصب شودولی بنده نظرم این هست که هردوروش (دربهترین حالت که رولپلاک /شلیک و…)درست انجام شودبازهم به تیروستون آسیب میرساند.کمااینکه بسیاردیده شده نصاب به جان تیروستون می افتدو…….لذابهترین گزینه میتواندنصب پلیت درزمان بتن ریزی باشدوسپس ناودانی/نبشی ویا….برای نصب والپست به آن جوش شود.که هیچ آسیبی به ستون وتیرنرسد.بنده بارهاوبارهاشاهدخرابکاری روی ستون وتیرهابوده ام وتست های متفاوتی انجام داده ام که بهترین گزینه نصب پلیت بوده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *