نکات کاربردی

نکات استفاده از نردبان در کارگاه های ساختمانی

نکات استفاده از نردبان در کارگاه ساختمانی
4.5/5 - (4 امتیاز)

در هنگام استفاده از نردبان در کارگاه های ساختمانی چه نکات و مواردی را باید رعایت نمود؟ رعایت چه کارهایی در هنگام استفاده از نردبان الزامی است و انجام چه کارهایی ممنوع می‌باشد؟ برای یافتن پاسخ این سوال باید به مبحث ۱۲ مقررات ملی ساختمان صفحه ۵۲ و ۵۳، بند ۱۲-۷-۳ مراجعه نمود.

نکات استفاده از نردبان در کارگاه های ساختمانی

مبحث 12 مقررات ملی ساختمان | صفحه ۵۲ و ۵۳  | بند ۱۲-۷-۳:

۳-۷-۱۲ نردبان

۱-۳-۷-۱۲ نردبان وسيله‌ای است ثابت يا متحرک، كه به منظور دسترسی به تراز مورد نظر، در عملیات ساختمانی مورد استفاده قرار مي‌گيرد و معمولاً شامل دو قطعه در كنار به نام پايه، و قطعاتي غير لغزنده در وسط به نام پله و متصل به پايه مي‌باشد. در استفاده از انواع نردبان رعايت موارد زير الزامي مي‌باشد:

الف: نوع، جنس، ابعاد، قابليت بارگذاري و نحوه نصب و نگهداري نردبان بايد با شرايط اقليمي و نوع عمليات متناسب باشد.

ب : از نردبان‌هايي كه پله‌ها يا پايه‌هاي آن ترك خورده يا نقص ديگري داشته باشند، نبايد استفاده شود.

پ : هنگام استفاده از نردبان، حمل بار با دست ممنوع می‌باشد.

ت : پايه‌ها و تكيه‌گاه نردبان بايد در جايي ثابت قرار گيرد، به طوري كه امكان هيچ لغزشی وجود نداشته باشد. همچنين پله‌ها و پايه‌هاي نردبان نبايد به مواد روغني و لغزنده آلوده باشند.

ث : پله‌هاي نردبان فلزي بايد آجدار باشند تا از لغزش پا بر روي آنها پيشگيري به عمل آيد.

ج : نردبان را نبايد جلوي دري كه باز است يا قابل باز شدن است قرار داد، مگر آنكه در به نحو مطمئن بسته يا قفل شده باشد.

چ : طول نردبان بايد 1 متر از كفي كه براي رسيدن به آن مورد استفاده قرار مي‌گيرد، بلندتر بوده و اين قسمت اضافي فاقد پله باشد.

ح : از يك نردبان نبايد بيش از يك نفر به طور همزمان استفاده نمايد.

۲-۳-۷-۱۲ نردبان ثابت با طول بيش از 3 متر بايد مجهز به سامانه متوقف كننده از سقوط باشد. بعلاوه در اين نوع نردبان بايد حداكثر در هر 9 متر، يك پاگرد تعبيه شود و هر قطعه از نردبان كه بين دو پاگرد قرار دارد، نبايد در امتداد قطعه قبلي باشد. همچنين نردبان و پاگرد آن بايد به وسيله نرده مطابق مفاد بخش ۱۲-۵-۲ محافظت شود.

۳-۳-۷-۱۲ افزودن ارتفاع نردبان با قراردادن اجسامي از قبيل جعبه يا بشكه در زير پايه‌هاي آن يا اتصال دو نردبان كوتاه به يكديگر مجاز نيست. به علاوه نبايد نردبان يك طرفه با طول بيش از 10 متر مورد استفاده قرار گيرد.

۴-۳-۷-۱۲ نردبان دو طرفه بايد مجهز به قيد يا ضامني باشد كه از به هم خوردن شيب آن جلوگيري به عمل آيد. ضمناً در حالت باز نبايد ارتفاع آن از 3 متر بيشتر باشد.

۵-۳-۷-۱۲ استفاده از نردبان در هنگام بارندگي و احتمال لغزندگي پايه‌ها ممنوع است. در صورت لزوم چنانچه نردبان در محلي كه احتمال لغزش دارد، قرار داده شود، بايد به وسيله گوه يا كفشك لاستيكي شياردار يا وسايل و موانع ديگر از لغزش و حركت پايه‌ها جلوگيري شود. همچنين تكيه‌گاه بالاي نردبان بايد داراي استحكام كافي باشد.

۶-۳-۷-۱۲ استقرار نردبان يك‌طرفه قابل حمل بايد بگونه‌اي باشد كه زاويه ايجادي بين نردبان و سطح مبنا در حدود 75 درجه بوده، و يا شيب آن طوري انتخاب شود كه فاصله بين پايه نردبان تا پاي سازه يك چهارم فاصله تكيه گاه فوقاني بر روي سازه تا سطح مبنا باشد.

۷-۳-۷-۱۲ در صورت اجبار در استقرار نردبان يكطرفه قابل حمل در زاويه‌اي بين 75 تا 90 درجه كه تكيه‌گاه تحتاني با سطح مبنا ايجاد مي‌نمايد، بايد نردبان بوسيله اتصالاتي با سازه يا ديوار به صورت ايمن بسته و محكم گردد.

۸-۳-۷-۱۲ در استفاده از نردبان در كارگاه‌هاي ساختماني، رعايت آيين‌نامه ايمني كار در ارتفاع مصوب شوراي عالي حفاظت فني الزامي است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *